Sunday, 31 March 2013

Kerjaya VS Business( HANIS HAIZI's version )

Article ni saya petik dari seorang mentor Hanis Haizi, woman with 6figures income, Dari seorang suri rumah sepenuh masa and now seorang business woman yang sangat-sangat berjaya, saya sangat-sangat teruja dengan kegigihan dan kesungguhan beliau dalam membimbing kami untuk sama-sama berjaya seperti beliau..


Saya tertarik dengan article Salha yang bertajuk Kerjaya Vs Business.

Ok kita sering diingatkan oleh our parents sejak dari kecil lagi untuk berlajar tinggi2 sehingga ke menara gading. And guess what our journey doesn't end there. Selepas bertungkus lumus bergelumang dalam buku2 kita keluar mencari kerja. Sebab itu lah yang kita tahu sejak dari kecik. Bila besar jadi engineer (in my case). Tapi tak pulak orang bagi tahu bila besar buatla bisnes. Dapat untung lagi besar. 


Selepas SPM, saya start bekerja di KLIA sebagai partime di kedai kawan ayah saya. Kerja penat gaji rm1000 je. Tapi masa tu i rasa gaji rm1000 ni banyak gile pasal i don't have any commitment at that time. So rm1000 tu i habis dlm masa 3 hari jer! hihih

And then i kerja pula dgn MAB bahagian Quality Assurance. Kerja mudah. tapi required moree hours and baru lah hasilnya lumayan. Kerja ni depends on project je ada masa ada, ada kala tak da. so tak tentu. My salary time tu RM3000 kira banyak jugak sebab saya student je lagi hihih. 

Then sebelum kawen saya kerja dengan SSP. Construction company Kira macam real working life jugak la. Tak best. I hate that place so much. Pay very little. PEning kepala buat design work. Saya dikelilingi orang2 skema. susah woo. 

So after pantang mula2 i decided to continue my further study. Sebab i don't feel like being engineer. Gaji starting like what? RM2500-RM3000. If ure lucky u dapat la banyak. Betul?

Then i stay kat rumah such for a loooongg2 time. And when we came back from Finland, it really hit me back then. (tak perlu cerita panjang lebar disini)

Being me i always want more in life. Sebab tu saya masih tercari2.. arah tuju. Tak tau nak jadi ape.... cita2 pun tak tahu. Sekejap nak jadi lecturer, sekejap nak masuk Management Trainee etc. 

So alhamdullilah nak dijadikan cerita Allah pertemukan jodoh saya dengan business yang saya buat sekarang. Mula2 takut nak mulakan langkah pertama tapi bila difikir2 kan semua sampai bila saya nak terus mengharap wang ringgit dari suami tiap2 bulan kan? 

And starting from that day on wards saya memulakan langkah saya sebagai usahawan. Without any skills and knowledge.... i believe can do it. 

Alhamdullilah, dalam masa 5 bulan sahaja saya mampu tersenyum dengan my achievement so far. Berkat usaha tanpa jemu, motivation dari suami dan pemimpin2 saya. Kini saya mampu untuk lead almost 30 orang bawah saya. Alhamdullilah syukur sangat2. 

Yang best tu tak de la terperuk kat office 8 jam sehari, on top of that i got a free travel given  by the company .... and income saya? RM10,000. Pheww!  In just 5 months, not bad kan? 

So ladies... what are you waiting for? Come let's join my journey and we can pull this off!! Together we can achieve more! 


Berminat
jom sertai kami di GLAM

Saturday, 30 March 2013

Kau Boleh




Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh




Percaya pada diri, jangan takut untuk mulakan sesuatu yang baik...Yakin pada diri,yakin pada setiap apa yang kita cita-citakan, Insyaallah Tuhan bagi petunjuk...


Jom kawan-kawan blog readers semua, kita buktikan yang kite boleh lakukan seperti mana orang yang dah berjaya lakukan..
'Jangan mengalah sebelum ajal'





Sunday, 24 March 2013

4 Bulan Bersama Premium Beautiful

Hi olls,

Rasanya sekarang ni sudah jarang mengupdate status,  tak sempat cos keje-keje ofis menimbun..Tapi dalam tak sempat tu FB sentiasa je ter update tau..hehee...Maklum lah kan nak karang-karang kat blog ni mengambil masa sedikit, tapi tak apa sekadar apa yang termampu saya usahakan untuk my readers semua ok...

Ok ni nak cerita pasal pengalaman saya sendiri pakai Premium Beautiful ni. Saya betul-betul pakai PB ni pada bulan 12/2012 which means pakai setiap hari tuk 8jam. Apa yang saya nak share kat sini adalah kesan dengan pemakaian PB ni :

1- Diet harian - saya sebenarnya adalah seorang yang memang kuat makan, kalau ada jamuan or ada event kat hotel-hotel,habis la memang tak ingat duniaa... i really enjoy the food, semua jenis makanan saya akan rasa, tapi alhamdulillah saya ni jenis susah untuk naik badan, berat maintain 43,44kg, kalau naik pun cepat sangat turun berat badan. Pakai korset ni mengubah cara pengambilan makanan, yang mana saya dah tak boleh isi banyak-banyak cam dulu-dulu lagi, jadi cepat kenyang dan kalu perut dah penuh tu langsung tak boleh nak masuk dah,kekadang nasi sebungkus pun tak habis. Mana kawan-kawan yang rapat dan kenal saya memang dia tahu jenis pemakanan saya camana sampaikan diorang takut tengok saya makan,dan jeles kerana makan banyak tapi badan tak naik-naik. Mula-mula rasa sayang kat makanan tu ada, jadi paksa la jugak makan, tapi memang tak boleh nak telan langsung dah,abaikan je la...so bagi kawan-kawan yang nak diet tu memang berbaloi-baloi la sangat,kalu nak beli dan pakai..Orang kata alah membeli menang memakai since PB ni pun boleh bertahan sampai berbelas-belas tahun ketahanannya. Ianya memang bagus untuk mengawal portion makanan yang kita ambil seharian. 

2- Gastrik - Alhamdulillah,it almost gone,bukan nak kata langsung tak ada, tak berani la kan nak melebih-lebih,nanti Tuhan nak tunjuk sekejapan je..uhuhuuuukk..Tapi seriously sekarang ni walau pun makan tidak tertatur tapi alhamdulillah gastrik tak menyerang. Saya ni memang jenis makan cukup dan tetap waktu,maksudnya pagi, tengah hari dan malam ( memang wajib ). Pagi memang wajib amik, around jam 8pagi tu memang dah kena isi, untuk tengah hari pula memang dulu tepat2 pukul 1 tu dah for sure kena makan,lambat je setengah jam memang tanda-tanda awal gastrik tu akan menyerang jadi untuk mengelak dari kena gastrik,petang balik keje tu memang kena beli makanan,sampai je rumah memang kena makan dulu. Makan tengah hari ni juga is a must for me,langsung tak leh nak escape. Untuk malam pula boleh la di kompromi sikit,kalu nak makan ringan-ringan pun boleh tapi pilihan saya tetap nasi...hahahaaa. Kebelakangan ni asyik sibuk berbisnes je kekadang memang tak sempat nak makan tengah hari, pernah seminggu straight saya tak amik makan tengah hari, tapi alhamdulillah tak kena gastrik. Tapi dah orang kata mentality kan, macamana pun tengah hari saya memang kena makan, rugii ooo tak makan,uhuhuhkkkk. kalau tak sempat makan tengah hari,jadi untuk petang tu saya makan double, petang balik keje dan malam.

3- Sakit Belakang - sebelum ni memang saya ada masalah sakit dekat bahu belakang, dan setelah 4bulan pemakaian PB memang saya dah tak terasa sakit itu lagi. Sakit di bahu belah belakang ni memang dah lama saya alami,orang kata selagi ianya tak mudaratkan jadi saya biarkan je la. Tapi alhamdulillah ianya hilang dengan sendiri, tak sedar, mungkin disebabkan oleh pemakaian PB ni secara konsistan dan teratur, yang mana PB ni boleh merawat penyakit dalaman dan memperbetulkan tulang badan kita.

4- Alahan dengan Airconditioner - selama ni saya memang yang jenis ' penyejuk'.hehehe..memang yang jenis tidak tahan dengan aircond, sejuk terketar-ketar sampai gigil, walau pun orang sekeliling elok dan relax je. Kalu drive pagi nak datang keje pun memang saya tak buka aircond, kekadang gaduh ngan anak dia suruh buka aircond tapi mama sejuk. Kalu kat ofis pula memang saya tak onn kan aircond,kecuali ada orang lain masuk bilik baru kalut cari remote aircond. Satu lagi kalau drive malam pun sama, tak buka aircond memang tak jadi masalah pada saya. Alahan pada aircond ni kekadang sejuk pada tahap boleh menggigil u, itu keadaaan biasa yang time tak hujan,olls bayangkan kalu time hujan..adoiii syahduuu..!!But after pemakain PB ni, saya rasa ianya dapat membantu saya dari kesejukan yang melampau, PB ni juga bertindak untuk memerangkap haba pada badan, so tiada la kesejukan yang melampau lagi.

5- Pembentukan badan - yang ni orang lain yang komen yer..hehehe..in fact sebenarnya saya dapat rasakan sendiri, cos sebelum ni badan saya meleper sahaja kalu tengok dari belakang kan,tapi sekarang ni dah ada bentuk,lekuk-lekuk, kata orang ada la curve tu..hahaha..yang mana tang punggung tu nampak la naik sikit kan dari leper je sebelum ni. Pakai kebaya cun habess beb..!!!

6- Untuk tujuan bisnes pula, saya suka cos saya jual barang yang amat berkualiti dan terbukti keberkesanannya. Saya rasa bangga bila customer saya bagi feedback yang baik dan positive. Apa yang  lagi seronok bila dapat mengembirakan hati para pelanggan saya. Selain saya  perkenalkan produk yang bagus dan berkualiti,saya juga berkongsi cara untuk menambahkan income tiap-tiap bulan. Aim or target kite hanya satu untuk melepaskan diri dari kekangan kewangan semasa, money freedom. Selain dari itu, apabila kite dapat lebih kite juga boleh memberi ( sedekah ) pada yang memerlukan dengan relanya, disamping dapat membantu ahli keluarga. Insyaallah.


So itu sahaja la pengalaman yang dapat saya kongsi buat masa sekarang ni..marilah kite sama-sama menjana ekonomi keluarga, and one thing always remember, apabila kita ada rezeki lebih,maka kite kena kongsi-kongi kan dengan orang yang memerlukan. insyallah di disitu ada keberkatan. wallahua'lam

with love and bye olls..
yatdhamid@gmail.com

Tuesday, 19 March 2013

Petua Sehat..

Hi olls

Hari ni kite nak kongsi tips kesihatan dari Imam Syafie.


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Dan yang last sekali adalah doa dan zikir, itulah kekuatan seorang muslim

Kalu kita perhatikan kat sini, banyak aspek kesihatan yang disentuh dan dititik beratkan dalam islam,"Kebersihan itu separuh dari Iman"

Jadi marilah kita sama-sama amalkan tips yang amat berguna ini,tidak kesemua separuh pun jadi lah...waallahua'lam


Saturday, 16 March 2013

London & Paris

Hi olls,


Tengok tajuk pun dah teruja kan..hahahaa..gempak je olls,bukan saya yang pegi pun,ni nak preview skit percutian free ( semuanya ditanggung oleh company, tiket,hotel,makan..) my mentor SHA KHALID ke London dan Paris 5hari 4malam,tapi dilanjutkan ke 10hari,kerana diorg stuck dari perjalanan ke Paris,di sebabkan heavy snow dan semua train ( euro star ) delay...walaupun stranded tapi percutian yang happening tetap diteruskan...

Jom kita layan gambar-gambar mereka bergumbira di sana...
                                                                                                                                                                    


menunggu kawan-kawan yang lain......


beramai-ramai di KLIA sebelum fly to London...




at London Eye.


 makan ramai-ramai...best tu...


melompat keriangan 
di hadapan Royal Albert Hall


Eiffel Tower...
bonjour paris.......romantiknya la





River Cruise.... 
uwaaaa...bestnye.....


 kesejukan....


 siap main snow lagi...waaa bestnya.....


semua muka happy je...........




And apa yang best sekali adalah, SHOPPING time...












shopping sampai lebam.....

lastly
lompat bintang beramai-ramai...
Eiffel Tower...




Tengok kawan-kawan bisnes a.k.a mentor semua bergembira di sana, saya di sini dah start meroyan dan mula simpan angan-angan..insyaallah suatu hari nanti akanku sampai jua ke sana..tingkatkan lagi usaha yati...!!!

Kepada anda,blog readers yang disayangi semua,kalu nak menikmati percutian yang happening sebegini,ditanggung percuma lagi,jom sertai kami di GLAM
hubungi saya sekarang
019-979 6990
yatdhamid@gmail.com
FB : Hayati Hamid


mulakan langkah anda bersama-sama kami..insyaallah tangan anda akan dipimpin oleh leader yang bertauliah...
















Thursday, 14 March 2013

Bella Award vs Hanis haizi

Hi olls...

CDM celebrity la katakan...memang glamor nyah...i'm so proud of her, from no body to somebody..daripada plain housewaife yang tak pernah kerja dan yang tak ramai kawan, and sekarang ni berpusu-pusu orang yang nak kawan dengan dia, berebut-rebut orang yang mengimpikan nak jadi cam CDM Hanis ni, ye la women with 6 figures income...hoiiiiiii, sangat jeles kan...

Baru-baru ni dia telah keluar dalam majalah Nona edisi Mac and now Hanis Haizi is being invited for Bella Talkshow. ( archive tonton.com.my for Bella 2013 > Episode 40 )

Hanis Haizi with Elaine Daly after the Bella Talk Show

Then, not only our mentor yang selalu jadi tumpuan media, now our company pun jadi tumpuan after being the main sponsor for Bella Awards. Memang bangga cos  bukan calang-calang company boleh jadi main sponsor for prestigious awards. Memang di akui Hai-O one of the company yang kukuh di Malaysia & was listed on BSKL since 1996. 


kedudukan teratas


Bella Awards merupakan acara yang julung kali di adakan untuk memberi pengiktirafan dan penghormatan kepada wanita dari pelbagai bidang,termasuklah business, sports, health, beauty and also our artist. Memang tak di nafikan, Bella Awards berlangsung dengan penuh meriah & glamour. 

So jom kita layankan gambar yang glamor olls ;)


Hanis with beloved hubby CDM Razali Zain


posingg...



jeles tak..red carpet olls....


turut bersama-sama iaitu CDM Maisarah


Bella Awards 2013 Hosts
 Daphne Iking, Hans Isaac, Elaine Daly, Vanessa Chong

artis jemputan Ronan Keating
meriahnya olls

and the winners– Fara Fauzana, Dato’ Ir. Rosaline Ganendra, Gillian Hung, Debbie Goh, Dr. Premitha Damodaran, Low Ngai Yuen. Congratulations!!


Wooow!!! memang bangga sangat to be this group,Green Leaders Academy Malaysia (GLAM). Banyak usaha promosi yang telah dilakukan oleh our great mentor and company itself, mostly jalan semua dah ada tunggu untuk kita lalu sahaja...memang tak susah just copy and paste sahaja cara yang dah ada. Makin senang nak buat  business since free promo is everywhere.

Baru je habis Bella Award and now baru lepas fotoshoot untuk majalah In-Trend plak...haiiiiiihhhhh sgt glamor nyah...



Hanis Haizi for Intrend.. tunggu keluarannya nanti ye;)

Lagi teruja cos nak tunggu my direct mentor Sha Khalid jugak akan bersiaran dalam rancangan Bella Talkshow tidak lama lagi..tunggu..!!!!!tidak pernah mengimpikan akan keluar dikaca tv tapi ni semua peluang yang akan dirasai apabila bersama-sama orang yang berjaya. Insyaallah

Saya sendiri dah memulakan langkah pertama to enter in this bisnes, so anda bila lagi..jom la kawan-kawan kita letak impian kita dihadapan dan insyaallah semuanya  akan jadi realiti.

Have a BIG dream, just start taking your first step today. If kita takut, just follow orang yang dah berjaya so tempiasnya akan kena kita jugak, senang kan...!!!


Do call / sms me if you interested to know more details :)
019-979 6990- Yatd Hamid

P/s: Pic credit to Hanis Haizi

Monday, 11 March 2013

Kejadian Sakit Gigi

Hi olls,

Lamanye la tak update blog,dah agak2 nak bersawang dah kot..hahahaa..sorry tak sempat sangat-sangat disebabkan komitmen dengan keje-keje ofis yang menimbun tu,so terpaksa la dahulukan yang wajib kaans..

Ni nak cerita my first time bawak anakanda a.k.a ayesh ke dentist.Nak dijadikan cerita tak jumpe klinik,menanau carinya last2 call member baru la oooooo kat situ rupanya..*sigh*

Mula-mula masuk klinik hati mama dah berdebar-debar maklum la bawak anak kecik yang kite jangka dia akan meronta a.k.a melalak tak nak bagi doktor tengok. ermmm gulpp..memang nerves habesss

Tapi mujur la Allah tu Lebih Tahu,Dia bagi permudahkan segala urusan..Ayesh masuk dalam bilik doktor dengan muka confident je..skit pun tak takut.Good boy anak mama..

Jom layan sedikit gambar dalam bilik pemeriksaan, siap dengar nasihat doktor dengan khusyuk olls,memang la anak mama...hihihiii



 posing gumbira dengan mama dulu..opkos laa..
*horror muka mama*



mula-mula nak duduk atas kerusi,
nampak la sedikit kegentaran



 dengan jayanya bagi doktor tengok..



 kebengkakan yang menyerlah...
masa ni tengah dengar nasihat doktor...
kena gosok gigi 3kali sehari...



 dah siap,
kejapan je tapi nak ke sampai jumpa klinik tu
alahai melilau la gak..



 yeayyyy boleh makan...
sila kunyah yang belah tak sakit ye...
uhuhuhukkkk...








dengan mama lagi...
yeayyy dah boleh balik,hati mama pun dah lega..


Tuesday, 5 March 2013

BB Plus Collagen



Umum sudah mengetahui fungsi kolagen dalam badan kite kan, jadi marilah kita gantikan kolagen semulajadi yang sudah hilang itu.

BB plus Collagen, fungi utama BB kollagen ni adalah untuk REPAIR, REBUILD, RENEW.

Product Features:
20 sachets
5,000mg hydrolyzed fish collagen per serving
Ingredients : Hydrolyzed fish collagen, Grape seed extract, Vitamin C, Inulin, Blackcurrent juice powder, Roselle juice powder, Apple fiber, Isomaltulose, Sucralose


stok banyak boleh order ye...hehehee


yatdhamid
ni ramuan dia, so boleh gunakan tanpa was-was ok...


cara pengambilan nya..just campur dgn air kosong sahaja..rasa cam ribena skit....yum,yumm delicious


*pic from shakhalid.com



berminat nak consume boleh contact saya ;
email ye : yatdhamid@gmail.com
sms : 019-979 6990